Friday, May 29, 2009

Projek X - Shooting!

Besar cabaran "biken filim" ni rupa-rupanya. Filem bolehlah dikatakan lantai terbaik bagi mementaskan pelbagai cabang seni (seni visual, lakonan, audio, kesan khas, props dll - multimedia). Filem yang baik menuntut komitmen dan kretiviti tinggi seluruh tenaga produksinya. Lebih-lebih lagi bila bekerja dengan bajet yang terhad. Umang-ai.., pasti sangat mencemaskan. Segalanya perlu dirancang dengan teliti dan banyak perkara perlu di"kautim" terlebih dahulu. Faktanya 100 lebih shot perlu dihabiskan dalam masa 2 hari sahaja!

Pujian harus berikan kepada seluruh warga kerja yang terlibat di lokasi. Saya cukup kagum dan berterima kasih kepada beberapa individu yang sanggup menyumbangkan masa serta tenaga profesional mereka secara PERCUMA bagi menjayakan projek ini. Saya percaya bakat dan kegigihan luar biasa mereka akan membentuk "gelombang yang hebat" dalam industri perfileman Negara satu hari nanti. Saya bangga berjuang bersama-sama mereka! (you know who you are my friends..)

Berikut adalah antara wajah-wajah dan aksi-aksi ditempat kejadian;

Sunday, May 24, 2009

Melentur buluh biarlah dengan pelempang.

"Semua ibu-bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anaknya". Namun pengertian "yang terbaik" buat anak-anak, sangatlah berbeza praktisnya kepada setiap ibu-bapa di dunia ini. Pada saya perkara terbaik WAJIB saya berikan kepada anak-anak adalah keperluan utama (selain keperluan asas) mereka iaitu kasih-sayang dan pendidikan. Memberi kasih sayang dan mendidik anak adalah dua perkara yang berbeza namun boleh dizahirkan dalam masa yang sama. Saya memilih menggunakan pendekatan yang agak konservatif. Kata orang tua-tua dahulu, "sayang anak tangan-tangankan". Saya berasakan peringatan ini masih lagi releven walaupun di zaman serba digital ini. Setidak-tidaknya saya tetap percaya, "penangan" abah adalah antara penyumbang yang menjadikan saya "orang" hari ini. Memang menakjubkan hanya dengan sebiji pelempang - abah mendidik dan juga memberi isyarat jelas dalam satu masa, beliau amat menyayangi saya. Terima kasih abah! Saya mempraktikkan teknik yang sama juga dan setakat ini ia cukup berkesan sekali.

Hari ini saya perhatikan ramai ibu-bapa yang bersungguh-sungguh untuk menjadikan anak mereka seorang "pandai". Berbagai-bagai tips daripada pembacaan, iklan tv dan nasihat pakar dirujuk bagi memperolehi jus-jus kepandaian ini. Keperluan menjadi manusia pandai di zaman akan datang agaknya dilihat sangat penting. Ibu mengandung yang rajin membaca dan membuat latihan matematik dikatakan akan melahirkan anak yang rajin membaca dan pakar matematik juga. Malah kini, sudah ada susu formula yang dirumus khusus dengan bahan-bahan yang bila diminum akan meningkatkan daya fokus kanak-kanak terhadap pelajaran. Hebat! Selain itu menghantar anak-anak ke pusat pra-sekolah terpilih dan mahal juga menjadi amalan hari ini. Seorang rakan saya menghantar anaknya ke sekolah Jepun seawal umur tiga tahun. "Memang berbaloi-baloi!" - reaksi beliau apabila saya cuba mendapatkan komen. Begitulah antara usaha-usaha yang semahu-mahunya di laksanakan oleh semua ibu-bapa untuk menjadikan anak mereka pandai.

Baguslah. Kesedaran ibu-bapa sekarang tentang pentingnya penguasaan ilmu sebagai tiket untuk seseorang manusia itu berjaya dalam kehidupannya kelak semakin menjadi-jadi. Bukan macam tahun-tahun sebelum 80-an dulu. Orang kaya-kaya sahaja yang mahukan anak mereka pandai. Ini kerana pewaris yang tidak pandai adalah sesuatu yang amat "suwey" dan dipercayai menjadi punca harta kekayaan nenek moyang mereka gagal di pertahankan kelak. Senang cakap, "mengabeh-an bogheh ajo" kata orang Negri Sembilan. Benarkah begitu? Mungkin benar juga. Agaknya sebab itulah kita dapat lihat orang kaya-kaya juga yang terus kaya. Tapi benarkah mereka benar-benar kaya dalam segala hal? Sungguh subjektif pula apabila memperkatakan tentang "kekayaan". Hish, nantilah.. lain kali kita cerita pasal topik yang satu ini pula.

Saya sebenarnya cukup fleksibal dalam mendidik. Bukanlah sebab saya tidak mengambil berat soal pendidikan. Tapi saya menolak cara pendidikan yang keras memaksa, membanding-bandingkan, (Contohnya; Ehh.. anak aku dapat no. 1 periksa hari tu! Tak sia-sia aku hantar dia tusyen kat "Pusat Tusyen Malatop" tu.. yuran bukan sikit-sikit tau. 26 jam sehari, 8 hari seminggu aku paksa dia belajar. Mana tak terer macam aku dolu-dolu jugak! Ehh, lupa plak nak tanya, anak ngko dapat nombo braper? ) dan semua usaha memandaikan anak dengan seberapa pantas. Bukankah proses pembelajaran sepatutnya menyeronokkan?

Anak-anak saya sedang lepak di bawah jambatan (macam abahnya dulu).

Sejujurnya saya tidak kisah langsung tentang profesion apakah yang bakal diceburi anak-anak saya bila mereka dewasa nanti. Asalkan mereka berbuat kebaikan, berupaya memberi manfaat kepada masyarakat setempat, dirinya bahagia dan membahagiakan orang lain sudah cukup membuat saya senang hati.

Saya cuma mahu bekalkan mereka dengan "survival kit" yang saya kira boleh juga dijadikan option kalau-kalau mereka gagal mencapai tahap terbaik melayakkan diri mencelah dalam bidang-bidang kerja yang kononnya profesional seperti peguam, arkitek, doktor, jurutera atau akauntan - ah, kolotnya. Ada baiknya anak-anak saya menguasai Bahasa Mandarin, bermain muzik, melukis dan melibatkan diri dengan sukan ekstrem. Hidup tidak perlu terlalu serius. Tidak juga harus dipandang mudah. Hidup adalah saling memerlukan. Mereka yang mendakwa telah berjaya dengan hasil usaha yang bersendiri sahaja adalah seorang pendusta.

Kembali kepada asas. Apa yang pendusta ini perlukan adalah kasih sayang dan didikan sempurna yang perlu dizahirkan sekaligus, iaitu pelempang!

Tuesday, May 19, 2009

Apa Kata Hati? Hassan Muthalib

Berikut adalah catatan En. Hassan Abd. Muthalib (Presiden ANIMAS) yang baru dikirim kepada saya melalui e-mail. Saya merasa gembira dan bertuah kerana beliau sudi berkongsi kata hatinya. Catatan penting ini dipetik dari buku yang beliau sedang tulis. Terima kasih En. Hassan!

CHAPTER 7
ANIMATION FOR FEATURE FILMS

Mat Sentol was the first local to get the opportunity to make stop-frame sequences and animated titles and credits for Cathay-Keris’s films. For the series of Mat Bond detective films, Mat Sentol used cutout photographs and shot them against stills of the sky or relevant backdrops with a Mitchell camera. More films followed utilizing his photo-cutout animation: Mat Bond (Mat, the Private Eye, 1967), Mat Rajor Kapor (Mat, the Swindler, 1967), Mat Lanun (Mat, the Pirate, 1968), Mat Toyol (Mat, the Spirit). With Mat Magic (Mat, the Magician, 1971), Mat Sentol was in his element creating his own magic with in-camera visual effects acting alongside John Calvert, a visitng magician.

The next animator to be involved in animation for features was Hassan Abd. Muthalib. In 1984, he animated the longest opening title sequence (5 minutes in length) for the feature film, Mekanik (The Mechanic) under the animation studio, FilmArt by Norhan Mat in 1982 (Malaysia’s first animation studio). Hassan differed in his approach to animated titling from that of Mat Sentol. Mat’s titles were mainly letters and words in random movement and were mainly for effect. Hassan discussed with Mekanik’s director, Hafsham, about creating a storyline that had a connection to the events in the film. Hafsham came with a series of notes and rough drawings that he had made and outlined some of the effects that he wanted. Hassan then came up with a storyboard for Hafsham’s approval. The final animation had the names of the actors and crew animating to appropriate sound effects that were edited by Effendi Raja Din. The opening sequence had the name of Azmil Mustapha (the hero and a newcomer to the screen) panning across the screen with a learner-driver’s sign dangling from his name. An editor’s Moviola panned up from the bottom of the screen, with the name of the editor projected on its screen. The film screen then went blank after a simulated ‘film tear’ in the projector. This segment was effective enough to have the audience turn to look at the cinema projector, who thought that the film had actually torn! Effendi won a Best Editor award for the film at the Malaysia Film Festival in that year.

Hassan then created animated sequences for the feature, Mat Gelap (Mat the Detective, 1990), which was the first (and only film since), to incorporate animated characters and also the first to combine animation with live action. Imuda, the hero in the film, played the role of a cartoonist and was, in reality, a cartoonist himself. Imuda designed the animated characters and backgrounds and supplied a rough colour scheme. In effect, Imuda became the first cartoonist to have his characters animated for the cinema screen. Under Norhan Mat’s company, FilmArt (set up in 1982 and the first animation company in Malaysia), Hassan planned and animated the scenes and also did the inking on cels with Norhan later doing the painting. The total duration of the animation for Mat Gelap was about four and a half minutes with an animated opening that also included the main title of the film. The ending had the animated character interacting with the live hero. A number of short sequences served as inserts throughout the film sometimes acting as a transition.

As the film did not have a written script, Hassan had no idea as to what the director wanted precisely for the animation sequences (unlike Hafsham who had a concept and even some detailed suggestions for Mekanik). All that he received for Mat Gelap were some vague notes as to what was intended. In desperation, Hassan wrote a detailed storyline for the animation sequences and also came up with idea for the ending where the hero meets the animated character (Mat Gelap). Only then was the director able to ‘see’ the story and suggested changes. As the animation over live action was not budgeted for, Hassan agreed to do it for free and only charged the producer for the expenses of the art materials used. Hassan also suggested some visual effects such as an animated brush wipe to reveal the live action as well as match dissolves from a rotoscoped scene to the live action. For his efforts, the film garnered a Jury Award for Best Visual Effects at the Malaysia Film Festival for that year.

The next film that had an animated opening title was the comedy, Yes, Tuan! (Yes, Boss! - Zulkiflee M. Said, 1996). After the film was completed, the producer, Nik Fadzil, felt that the film lacked ‘spice’ and wanted to include an animated opening title to give it added interest. He contacted Hassan Abd. Muthalib who was then at work on Silat Legenda at Peninsula Pictures. Hassan did the storyboard with the animation done by Wan Mohd. Nuruddin, a key animator working on Silat Legenda. Local producers were not very much in favour of animated opening titles for features due to the added cost. As such, there was a lull before another animated opening title appeared 7 years later. This was in Lips to Lips (Amir Muhammad, 2000). The titling sequence was animated by Deepak Kumaran Menon. This was to be the first to be done digitally, Next was Gila Bola (Football Crazy – Zulkiflee M. Said, 2003), followed by Ah Loke CafĂ© (Anwardi Jamil, 2004) that was done by Fly Studios. With Apa Kata Hati (What Says the Heart? – Saw Teong Hin, 2008), animated opening titles became more sophisticated. It was made by Aniotek Sdn. Bhd. for Nuorg, a company specializing in animation and visual effects. Titling became more realistic with Susuk (Amulet – Amir Muhammad/Naiem Ghalili, 2008) becoming a part of the live action itself. The word ‘Susuk’ slowly appeared on a human body, animated as if it were being forced up through the skin.

Monday, May 18, 2009

Apa Kata Hati?

Setiap kali menonton sesebuah filem, bahagian yang paling saya tunggu-tunggu adalah "opening title" dan "closing credit"nya. Bahagian ini biasanya dibuat dalam bentuk montaj (grafik atau animasi) merupakan bayangan kepada cerita yang bakal ditonton. Contohnya kalau kita menonton filem adiwira, montajnya cenderung memaparkan konsep panel komik. Ini bertujuan mempertegaskan filem yang bakal ditonton adalah sebuah karya adaptasi dari komik tertentu. Antara opening title dan closing credit yang saya rasa cukup menarik ialah filem-filem James Bond, 300, Ratatouille, Mummy - Tomb of Dragon Emperor dan banyak lagi!

Sajian montaj yang lazat ini bukanlah perkara baru. Seingat saya filem Mekanik (lakonan Azmil Mustapha) yang diterbitkan pada awal tahun 80-an dulu pun sudah menggunakan montaj grafik (animasi?) sebagai opening title filem tersebut. Tapi entah kenapa selepas itu memang tidak banyak filem-filem tempatan yang berusaha untuk menyelitkan montaj sebegini dalam persembahan mereka. Agaknya, mungkin belum ada produksi yang khusus dalam skop pembangunan kerja (montaj filem) ini diMalaysia.

video

Sebuah filem terbitan Tayangan Unggul Sdn. Bhd.

Pasukan produksi saya berpeluang terlibat dalam menyediakan opening title filem "Apa Kata Hati?". Montaj ini berbentuk animasi 2D. Kerja-kerja penghasilan dimulakan dengan rekaan watak dan konsep. Pada peringkat awal kami diminta bekerjasama dengan pasukan Nuorg Sdn. Bhd. Nuorg juga telah mengusulkan papan cerita. Namun setelah melalui beberapa siri rundingan damai, konsep warna dan penceritaan diubah mengikut kehendak pengarahnya - Saw Teong Hin. "Misti ciriaaa.." kata beliau. Keseluruhan proses pembangunan animasi hinggalah ke pos-produksi dilakukan sepenuhnya di studio kami. Kerja-kerja animasi melibatkan cell drawings (2D) dan penyediaan elemen-elemen 3D. Bahan-bahan mentah ini kemudiannya digoreng didalam After Effects sebelum disusun mengikut scenes untuk suntingan. Akhir sekali montaj yang telah diluluskan oleh para panel (2 hari sebelum eidilfitri - fuh!) diusung ke Finas untuk proses "kinetransfer".

Monday, May 11, 2009

Projek X - Pembangunan watak janaan komputer

Modeling Process adalah aktiviti membentuk watak 3D. Proses ini lebih kurang seperti membuat gubahan melalui kaedah mencanai, menguli serta menepuk-nepuk unsur yang bernama polygon. Dengan bantuan beberapa peralatan tersedia dan khas di dalam program 3D pilihan, kerja-kerja pembinaan ini hanya boleh dilakukan oleh insan-insan yang berjiwa murni sahaja. Rupa yang terbentuk akan diperhalusi sehinggalah terhasil model yang memuaskan hati ampunya rekaan.

Model ini tidak lengkap sekiranya tidak diwarnakan. Proses memberi warna-warna kehidupan pada model ini di panggil texturing. Ini penting untuk menyerlahkan lagi keanggunan si-model 3D tersebut. Warna-warna pilihan pula perlulah mengikut tema kemasyarakatan watak. Seperti kita juga, kalau ingin menghadiri kendiri kahwin. Pakailah warna-warna ceria. Barulah kena dengan tema! Cubalah elakkan memakai pakaian berwarna hitam. Warna hitam lebih sesuai digunakan untuk menghadiri majlis orang mati ataupun ke konsert death metal.

Akhir sekali, model ini akan di susuk dengan kerangka dan tulang-temulang. Proses ini dinamakan rigging. Pemasangan kerangka ini memerlukan pengamalnya menguasai bahasa-bahasa tertentu contohnya "MEL" ataupun "MAXscript". Syarat ini membolehkan mereka berkomunikasi secara berkesan dengan entiti yang mendiami perut program. Setelah beberapa siri "bercakap dengan program" diusahakan, pendek kisah.. maka model ini siap-sedia untuk di kerjaen.

Tuesday, May 5, 2009

Projek X - Konsep

Biken Filim!

Saya memang ingin biken filim. Keinginan ini sebenarnya sudah jadi kegilaan. Ya! saya sudah gila mahu biken filim. Malangnya saya tidak pernah terlibat secara langsung dengan penerbitan filem komersial. Itu menjadikan saya buta filem. Walaupun saya seorang graduan multimedia yang mengkhusus ke bidang filem dan animasi, itu cuma nama. Tidak ada isinya! Amat dengkek pemahaman saya tentang filem. Cuma disuap dengan garis-garis prinsipal filem yang tidak seberapa, pastinya tidak menjadikan saya seorang yang arif dalam seni filem.

Tapi saya langsung tidak peduli itu semua. Filem adalah medium bercerita. Itu yang saya tahu. Bercerita tidak perlukan format yang standard. Ada kisah yang perlukan sehingga 3 jam untuk diceritakan. Macam cerita hindustan. Ada juga kisah yang cuma memerlukan 30 saat. Tapi bercerita di kedai kopi dan bercerita melalui filem sangatlah berbeza kisahnya. Bercerita di kedai kopi cuma memerlukan sang pencerita bermodalkan kahak dan lidah sahaja. Bercerita bermediumkan filem pula menuntut penceritanya bermodalkan uang! Bahan utama ini akan memberi kesan langsung terhadap mutu dan rasa filem yang mahu digarap.


Antara lakaran awal konsep rekaan watak CGI

Gila! Mahu biken filim. Sedangkan saya "sebok gila". Kesibukan yang menggila menggodam ruang kesempatan saya untuk meneruskan kerja gila tersebut. Namun itu semua alasan duniawi semata-mata. Agen medula yang masih tersisa berbisik "ini kirja misti mau jalan!". Nah! Sebuah projek filem pendek akhirnya dirancang juga penerbitannya. Setakat ini kerja-kerja pra-produksi berjalan agak lancar. Filem pendek yang akan memanfaatkan 100% kepakaran dalaman (in-house) ini dijadualkan produksinya pada akhir bulan Mei ini. Kami menemui kesukaran menemukan judul yang sesuai. Atas kebebalan itu kami namakan sahaja filem ini "Projek-X"!